We moeten nog even volhouden

Het begin van het nieuwe jaar ligt al weer een maand achter ons. De dagen beginnen te lengen en het duurt niet lang meer voordat het voorjaar zich aandient. We hopen allemaal dat die nare pandemie nu zo snel mogelijk wordt overwonnen, maar het ziet er naar uit dat we tot in de zomer moeten doorbijten.

De coronacrisis heeft een enorme impact op ons leven en sommige groepen worden extra zwaar geraakt. We merken dat aan de toenemende aandacht die de Rabobank en onze belangrijkste dienstverlener, Achmea, geven aan het welzijn van medewerkers. Niet iedereen heeft thuis een geschikte werkplek en de combinatie van thuiswerken en het opvangen van schoolgaande kinderen is misschien leuk voor een paar dagen, maar gaat de meesten niet in de koude kleren zitten.

Goed om dan te zien dat de werkgever daar oog voor heeft en probeert om de medewerkers te ondersteunen. Ook goed om te zien dat steeds meer collega’s elkaar helpen, onder andere door het organiseren van informele digitale bijeenkomsten of – als dat mogelijk is – gezamenlijke fysieke wandelingen.

Het is eigenlijk een klein wonder dat, kijkend naar de uitvoering van de werkzaamheden van en voor het pensioenfonds onder de omstandigheden van deze crisis, zoveel gewoon goed gaat. Uiteraard gaat er wel eens iets niet goed en daar wordt zo snel als mogelijk op geacteerd, al dan niet na een seintje van een van onze deelnemers. Maar zoals gezegd zijn dat uitzonderingen.

Bij de dienstverleners lopen de werkprocessen gewoon door. We krijgen geen meldingen van een ongewoon hoog ziekteverzuim. En er blijft bij ons en bij onze dienstverleners veel aandacht voor het borgen van cybersecurity.

Iedereen snakt naar het einde van deze crisis, maar we zien dat onze dienstverleners, net als wijzelf, er rekening mee houden dat we nog een poosje onder deze lastige omstandigheden moeten werken. We hebben onze processen gelukkig goed op orde. Dat geeft ons het gevoel dat we de zaken onder controle hebben.

Economisch herstel
Over het algemeen wordt nog steeds verwacht dat het economische herstel van de COVID-19 crisis in 2021 plaatsvindt. Verwachting is wel dat een aantal ontwikkelingslanden langzamer zullen herstellen. De steun van centrale banken heeft een drukkend effect op de rente. Dit heeft een stimulerend effect op de economie maar het wordt ook gezien als een opdrijvende kracht achter aandelenkoersen.

Zo waarschuwde het IMF afgelopen maand voor overenthousiasme op de aandelenbeurzen en wezen zij op het gevaar van overwaarderingen. Dat de beurzen last hebben van enige nervositeit bleek direct door de reactie hierop: dalende koersen en hoge volatiliteit.