Afkoop

Heeft u maar weinig pensioen bij ons? Dan mag ons pensioenfonds dit pensioen afkopen.

Is uw pensioen € 2,- of lager per jaar? Dan vervalt uw pensioen vanaf 2019 volgens de wet. De kosten voor de administratie zijn namelijk erg hoog.

Afkoop als u uit dienst ging vóór 1 januari 2018
Afkopen kan als u uit dienst ging vóór 1 januari 2018. U krijgt het pensioen dan in 1 keer. En niet meer elke maand als u met pensioen gaat.

Wat moet u weten?

  • Afkoop kan alleen als uw pensioen onder de wettelijke afkoopgrens ligt
    In 2019 is de afkoopgrens € 484,09 (2018: € 474,11). Als u jaarlijks recht hebt op een hoger pensioen, kan het niet worden afgekocht.
  • Er zijn regels voor afkoop van pensioen
    Gaat u uit dienst en gaat u weg bij ons pensioenfonds? Dan mogen we een klein ouderdomspensioen na 2 jaar afkopen. Als u met pensioen gaat (of recht krijgt op partner- of wezenpensioen) mag dit meteen vanaf uw pensioendatum.
  • Afkoop kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie
    U krijgt van dit pensioenfonds later geen pensioenuitkering. Uw inkomen in het jaar van afkoop wordt hoger. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting of voor eventuele toeslagen die u krijgt.

Wat moet u doen?
Als uw pensioen onder de wettelijke afkoopgrens ligt, krijgt u van ons automatisch een voorstel. We houden ons daarbij aan de wettelijke termijn van 2 jaar. Denkt u dat u voor afkoop in aanmerking komt en is deze termijn voorbij? Dan kunt u ook zelf contact met ons opnemen.