Waardeoverdracht

Verandert u van werkgever en gaat u naar een ander pensioenfonds of -verzekeraar? Dan kunt u uw 'oude' pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenregeling. We noemen dit waardeoverdracht.

Waardeoverdracht gaat misschien automatisch als u een klein pensioen heeft
Is uw pensioen lager dan € 520,35 per jaar in 2022? Dan mag uw oude pensioenfonds of -verzekeraar dit kleine pensioen ook automatisch overdragen. Bekijk daarvoor het laatste pensioenoverzicht dat u krijgt van die pensioenuitvoerder. Daarop staat of u zelf iets moet doen om uw waardeoverdracht te regelen.

Wat moet u doen?

 • In dienst bij Rabobank
  U vraagt bij ons pensioenfonds waardeoverdracht aan via MijnPensioen. Heeft u een klein pensioen (lager dan € 520,35 bruto per jaar in 2022)? Dan mag uw vorige pensioenuitvoerder dit automatisch aan ons overdragen. Kijk voor meer informatie hierover op de Pensioen 1-2-3 van uw vorige pensioenuitvoerder.
 • Uit dienst bij Rabobank
  Uw pensioenopbouw bij ons stopt. Vraag waardeoverdracht aan bij uw nieuwe pensioenuitvoerder. U kunt uw pensioen ook bij Rabobank Pensioenfonds laten staan. Heeft u een klein pensioen? Dan regelen wij de waardeoverdracht automatisch voor u. U hoeft zelf dan niets te doen.

Zo regelt u waardeoverdracht naar ons pensioenfonds

 1. Vraag bij ons waardeoverdracht aan via MijnPensioen.
 2. Wij vragen de waarde van uw pensioen op bij uw vorige pensioenfonds of -verzekeraar.
 3. U krijgt van ons een opgave. Daarin staat hoeveel uw 'oude' pensioen waard is in onze pensioenregeling.
 4. Bent u akkoord met onze opgave? Dan regelen we de waardeoverdracht voor u.

Waardeoverdracht regelen

Wat moet u weten?

 • Waardeoverdracht is niet verplicht. U mag het pensioen ook bij uw oude pensioenfonds achterlaten. Behalve bij een klein pensioen. Dat wordt automatisch overgedragen als er een nieuwe pensioenuitvoerder is. U krijgt dan van dat pensioenfonds later een pensioenuitkering.
 • Waardeoverdracht kan financieel de moeite waard zijn. Of dit in uw geval ook zo is, hangt af van beide pensioenregelingen. Kijk goed naar de voorwaarden van beide regelingen: u hoeft niet meteen te beslissen. Kijk voor een vergelijking van beide regelingen in de Pensioenvergelijker.
 • Waardeoverdracht tussen 2 pensioenfondsen kan alleen als beide fondsen er financieel goed voor staan. De dekkingsgraad moet dan 100% of meer zijn. Is dit nu niet het geval? Vraag uw waardeoverdracht dan toch meteen aan!
 • Heeft u maar weinig pensioen bij ons? Dan mag Rabobank Pensioenfonds dit pensioen afkopen als uw pensioen ingaat. U krijgt dan direct 1 pensioenbedrag en geen maandelijks pensioen vanaf uw 68e. Dit heet afkoop. We sturen vanzelf een brief als wij het pensioen afkopen op het moment dat het kleine ouderdoms-, partner- of wezenpensioen ingaat.