Met pensioen gaan

In onze pensioenregeling is de pensioenrichtleeftijd 68 jaar. Maar u kunt ook eerder met pensioen. Als u al eerder AOW krijgt dan uw 68e, gaat uw pensioen tegelijk met uw AOW in. Is uw pensioen in zicht? Dan nodigen we u uit om uw pensioen aan te vragen. U regelt dit via MijnPensioen.

MijnPensioen

Op uw 58e maakt u een 1e keuze voor uw pensioen
Voor het pensioen dat u vanaf 2023 heeft opgebouwd maakt u een keuze in het jaar waarin u 58 jaar bent geworden. U kiest dan tussen een stabiel of een variabel pensioen. Kiest u voor een stabiel pensioen? Dan wordt uw pensioenkapitaal in 10 jaar tijd geleidelijk omgezet naar een pensioen bij Rabobank Pensioenfonds. Voor een variabel pensioen gaat u uiterlijk op uw 68e naar een andere pensioenuitvoerder. U kunt op uw pensioendatum ook alsnog kiezen voor een stabiel pensioen bij ons pensioenfonds.

De keuze voor een stabiel of variabel pensioen geldt alleen voor het kapitaal dat u vanaf 2023 heeft opgebouwd. Het pensioen dat u (mogelijk) voor 2023 opbouwde bij Rabobank Pensioenfonds verandert hierdoor niet.

Zelf rekenen met uw pensioen
Blijft u bij ons pensioenfonds? Dan maakt u vlak voor uw pensioendatum de laatste pensioenkeuzes. U kunt bijvoorbeeld eerder of later met pensioen of met deeltijdpensioen. Bij MijnPensioen ziet u wat uw keuzes financieel betekenen.

Uw pensioen aanvragen
Wilt u uw pensioen aanvragen? Zo gaat u te werk.

Pensioen dat u vóór 2023 heeft opgebouwd
Ga naar MijnPensioen en log in. Ga vervolgens naar Mijn pensioen aanvragen.

U vraagt uw pensioen aan in 5 stappen:

  1. U controleert uw persoonlijke gegevens
  2. U maakt uw pensioenkeuzes: u heeft dezelfde keuzes als bij Mijn pensioen plannen.
  3. Controleer uw aanvraag.
  4. Print uw aanvraag en vul ontbrekende gegevens aan.
  5. Onderteken uw aanvraag en stuur uw aanvraag naar ons op.

Pensioen dat u vanaf 2023 heeft opgebouwd
U krijgt een half jaar voor uw AOW-leeftijd bericht van ons over het aanvragen van uw pensioen. Wilt u eerder dan uw AOW-leeftijd met pensioen? Neem dan contact met ons op voor een aanvraagformulier. Vul daarop uw keuzes in en stuur het formulier naar ons toe. Let op: heeft u ook vóór 2023 pensioen opgebouwd? Dan gelden de keuzes die u voor dat pensioen maakte automatisch ook voor het pensioen dat u vanaf 2023 heeft opgebouwd.

Wat gebeurt er na uw aanvraag?
U krijgt een ontvangstbevestiging van uw aanvraag. Uw keuzes voor uw pensioen vóór 2023 verwerken wij direct. Voor uw pensioen vanaf 2023 krijgt u eerst een berekening. Die stuurt u voor akkoord naar ons terug. Uiterlijk in de maand waarin uw pensioen ingaat sturen wij u een brief waarin staat hoeveel pensioen u ontvangt. Dit is gebaseerd op de meest recente gegevens. In dit overzicht zijn de door u gemaakte pensioenkeuzes verwerkt.

Heeft u vragen?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!