Bruto Flexioen

Bent u in dienst en is uw pensioengevend salaris lager dan € 128.810,- (in 2023)? Dan kunt u extra pensioenkapitaal opbouwen via Bruto Flexioen. Flexioen is een product van Robeco. Robeco heeft de beleggingsadministratie ondergebracht bij ABN AMRO Pension Services (AAPS). Kijk voor meer informatie op het HR-Portaal of neem contact op met uw HR-afdeling.

Extra pensioen opbouwen binnen uw fiscale ruimte
Bij Bruto Flexioen betaalt u maandelijks een premie via uw werkgever, direct vanuit uw brutosalaris. Op uw salarisstrook ziet u hoeveel premie u maximaal kunt inleggen (kijk bij Flexioen-ruimte). Uw premies komen op een beleggingsrekening. AAPS administreert deze rekening en belegt de premies voor u in beleggingsfondsen.

Uw beleggingen
Standaard belegt u via het Lifecycle-principe. Daarbij is risico en verwacht rendement van uw beleggingen afgestemd op uw leeftijd. Naarmate u ouder wordt, kiezen we voor meer zekerheid en bouwen we het risicodeel in uw beleggingen af. U kunt ook kiezen voor Zelf beleggen. Daarvoor is voldoende kennis en ervaring van beleggen noodzakelijk.

Op uw persoonlijke portaal bij AAPS kunt u uw beleggingen bekijken. Lees ook meer in de Flexioen-brochures.

Omzetting naar pensioen
Gaat u met pensioen? Dan zet u uw Flexioen-kapitaal om naar pensioen. U volgt daarin de keuze die u voor uw pensioen in PR2023 heeft gemaakt. Koos u voor een stabiel pensioen, dan blijft u bij ons pensioenfonds. Voor een variabel pensioen gaat u naar een andere pensioenuitvoerder.

Overlijdt u vóór uw pensioendatum?
Dan zetten we uw Flexioen-kapitaal om naar extra partnerpensioen of - als er geen partner is - extra wezenpensioen. We berekenen dit pensioen met de omzettingsfactoren (pdf). Het bestuur stelt deze factoren elk kwartaal vast. Lees daarover meer in de ABTN (pdf). Heeft u geen partner of kinderen? Dan vervalt het Flexioen-kapitaal aan Rabobank Pensioenfonds.

Gaat u uit dienst?
Uw Flexioen-kapitaal blijft dan bij AAPS. U kunt geen bedragen meer inleggen. Als u met pensioen gaat, zet u uw Flexioen-kapitaal om naar pensioen. U volgt daarbij de keuze die u voor uw pensioen in PR2023 heeft gemaakt.

Zelf een berekening maken
In MijnPensioen berekent u zelf hoeveel u met Bruto Flexioen kunt opbouwen. Log in en kies voor Mijn pensioen bij. De uitkomst is een inschatting.

MijnPensioen

Vraag vóór u start met Bruto Flexioen een informatieve berekening bij ons aan
U krijgt dan een inschatting van het Flexioen-kapitaal dat u met uw premie-inleg op de pensioenrichtdatum (68 jaar) mogelijk kunt bereiken. En van het te verwachten pensioen na omzetting van uw pensioenkapitaal op basis van de huidige omzettingsfactoren. Ook ziet u waar uw pensioen ongeveer op uitkomt in 3 verschillende economische situaties.

Berekening aanvragen

 1. Ga naar contact en kies voor Stuur ons een e-mail.
 2. Kies daarna bij Onderwerp voor 'Ik heb een vraag over een ander onderwerp'.
 3. Geef bij Mijn vraag of opmerking aan dat u een informatieve berekening voor uw Flexioen-kapitaal wilt. Geef ook duidelijk aan voor welk bruto premiebedrag per maand u deze inschatting wilt ontvangen.

U wilt deelnemen aan Bruto Flexioen

 • Geef aan uw werkgever door hoeveel u wilt storten
  Op het HR-Portaal leest u hoe u de premiestorting door kunt geven. Of neem contact op met uw HR-afdeling. Uw werkgever houdt de premie in op uw maandsalaris; via Rabobank Pensioenfonds wordt uw inleg verwerkt door AAPS. Uw storting komt op uw persoonlijke beleggingsrekening.
 • Stort u voor het eerst een premie?
  Dan krijgt u halverwege de maand volgend op de 1e premiestorting een welkomstbrief per post als bevestiging. Hierin staat hoe u op het portaal van AAPS een persoonlijk account aanmaakt.
 • Geeft u een e-mailadres door bij de 1e premiestorting?
  Dan krijgt u automatisch een paar dagen na de welkomstbrief inloggegevens per e-mail. Hiermee kunt u een eigen gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken.
 • Heeft u geen e-mailadres doorgegeven?
  Dan wordt in de welkomstbrief gevraagd uw e-mailadres door te geven. Pas nadat AAPS uw e-mailadres heeft gekregen, kunnen zij u de inloggegevens voor het portaal toesturen.
 • Heeft u aan het einde van de maand nog geen bericht van de uitvoerder ontvangen?
  Neem dan telefonisch contact op met AAPS (020 629 88 10).