Verhoging van pensioenen

Het is onze ambitie uw pensioen te beschermen tegen inflatie, zodat de koopkracht niet afneemt. Daarom proberen wij uw opgebouwde pensioenaanspraken of ingegane pensioenen elk jaar per 1 juli te laten meestijgen met de prijsstijgingen in Nederland. Dit heet indexatie. Het pensioenkapitaal in de pensioenregeling PR2023 wordt niet geïndexeerd.

Verhogen lukt niet altijd

Aan de hand van de financiële situatie van het pensioenfonds besluit het bestuur of (gedeeltelijke) verhoging mogelijk is. We betalen de verhoging uit de algemene reserves. Om te bepalen of ons fonds voldoende financiële ruimte heeft om de pensioenen te verhogen, kijken we naar:

  • de hoogte van de beleidsdekkingsgraad op 31 december van het voorgaande jaar. Die moet hoger zijn dan de vereiste 109,6%.
  • de actuele stand van de beleidsdekkingsgraad en de vereiste dekkingsgraad op 31 maart en 30 april van het huidige jaar.
  • de stijging van de CBS consumentenprijsindex afgeleid over de periode van april vorig jaar tot april dit jaar.
  • wat wettelijk is toegestaan.

Bij een slechte financiële situatie kunnen wij de pensioenen niet verhogen.

Indexatie in 2025

Op 31 december 2024 was de beleidsdekkingsgraad 117,5% en daarmee hoger dan de vereiste 109,6%. Aanvullend hebben we de actuele situatie op 31 maart en 30 april 2025 beoordeeld. Dit betekent dat we op 1 juli 2025 de pensioenen gedeeltelijk kunnen verhogen. Voor de hoogte van de verhoging kijken we ook naar de stijging van de CBS consumentenprijsindex, alle bestedingen afgeleid, over de periode april 2024 tot april 2025. Zo komen we op een verhoging van 1,35%. We maken geen gebruik van de versoepelde regels voor extra indexatie. De indexatie zou dan iets hoger uitvallen maar dit gaat ten koste van de vermogenspositie. Voor een verantwoorde, uitlegbare en evenwichtige overstap naar de nieuwe pensioenregeling volgens de regels van de Wet toekomst pensioenen is juist een solide vermogenspositie erg belangrijk.

Voorwaardelijkheidsverklaring 2025 (pdf)

Voor wie geldt de verhoging?

Als het mogelijk is, verhogen wij elk jaar op 1 juli:

  • uw opgebouwde ouderdomspensioen, partnerpensioen en (verlengd) wezenpensioen op basis van het pensioenreglement PR2014.
  • uw verzekerde partnerpensioen en wezenpensioen.
  • de rechten op een stabiel ouderdomspensioen en partnerpensioen vanaf uw pensioendatum, die vanaf 58 jaar voor u zijn omgezet vanuit uw pensioenkapitaal.
  • alle pensioenen die zijn ingegaan.

Let op: Uw AOW-overbruggingspensioen dat doorloopt tot uw AOW-leeftijd kan door indexatie niet hoger worden dan het wettelijke maximum (tweemaal de AOW voor gehuwden, inclusief vakantietoeslag). Het tijdelijk partnerpensioen kan door indexatie niet hoger worden dan het maximumbedrag dat de partner aan premies AOW verschuldigd kan zijn.

Het pensioenkapitaal in PR2023 wordt niet geïndexeerd.

Waarom lukt het niet altijd om de pensioenen te verhogen?

Ons pensioenfonds heeft geen geld gereserveerd om de pensioenen in de toekomst te verhogen (indexeren). De verhoging betalen wij uit de algemene reserves. Aan de hand van de financiële situatie van het pensioenfonds besluit het bestuur of (gedeeltelijke) verhoging mogelijk is. Bij een slechte financiële situatie kunnen wij de pensioenen niet verhogen.

Als er in een jaar geen (volledige) indexatie heeft plaatsgevonden, wordt deze later niet ingehaald. Alleen voor 2020 maken we een uitzondering. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje: ‘Hoe zit het met de eenmalige inhaalindexatie van 2020?’.

Toekomstbestendig Indexeren, wat houdt dit in?

Volgens de wettelijke regels mogen de pensioenen alleen verhoogd worden als voldaan is aan de vereisten voor Toekomstbestendig Indexeren (TBI). Indexeren is volgens deze regels toekomstbestendig als er voldoende financiële ruimte is om deze indexatie ook in de toekomst te kunnen geven.

De TBI-grens is de beleidsdekkingsgraad waarbij de pensioenen volledig kunnen worden geïndexeerd. De TBI-grens is onder meer afhankelijk van de rentetermijnstructuur. De peildatum waarop de TBI-grens wordt bepaald is gelijk aan de peildatum van de beleidsdekkingsgraad, namelijk 31 december. De TBI-grens van 31 december 2024 is 133,3%.

Hoe wordt de verhoging bepaald?

Vanaf 2021 worden de pensioenen verhoogdop basis van de volgende regels:

We kijken naar onze beleidsdekkingsgraad en de stijging van de prijzen.

  • Wanneer de beleidsdekkingsgraad op 31 december in het voorgaande jaar lager is dan 109,6%, worden de pensioenen niet verhoogd.
  • Bij een beleidsdekkingsgraad op 31 december in het voorgaande jaar van meer dan 109,6%, en minder dan de TBI-grens**, wordt volgens de regels van toekomstbestendig indexeren berekend welk percentage van de geambieerde indexatiemaatstaf kan worden toegekend.
  • Bij een beleidsdekkingsgraad hoger dan de TBI-grens* kunnen de pensioenen volledig worden geïndexeerd.

*) De TBI-grens (Toekomstbestendig Indexeren) is de beleidsdekkingsgraad waarbij de pensioenen volledig kunnen worden geïndexeerd. Toekomstbestendige indexatie houdt in dat er genoeg vermogen beschikbaar moet blijven om ook toekomstige verhogingen te kunnen geven. De TBI-grens is onder meer afhankelijk van de rentetermijnstructuur en de verplichtingen van het fonds op 31 december. De TBI-grens van 31 december 2024 is 133,3%.

Hoe stegen de pensioenen en prijzen de afgelopen 10 jaar?
Jaar Indexatie De ambitie was* Stijging van de prijzen**
2025 1,35% 3,5% 4,1%
2024 0,76% 1,9% 2,7%
2023 2,63% 5,0% 5,2%
2022 6,18% 10,9% 9,6%
2021 0,00% 1,5% 1,9%
2020 0,00% 1,3% 1,2%
2019 0,45% 1,8% 2,9%
2018 0,20% 0,8% 1,1%
2017 0,00% 1,6% 1,6%
2016 0,67% 0,0% 0,0%

*) We kijken naar de stijging van de prijzen van april tot april in de periode daarvoor. Die cijfers krijgen we van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). We gaan uit van de 'Consumentenprijsindex afgeleid alle bestedingen'. De afgeleide CPI is gelijk aan de gewone CPI, exclusief veranderingen in de tarieven van de product gebonden belastingen en subsidies.
**) Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek 'Consumentenprijsindex alle bestedingen', periode april - april.

Hoe zit het met de eenmalige inhaalindexatie van 2020?

Als onze financiële situatie dit weer toelaat, worden de pensioenen van (in)actieve deelnemers en gepensioneerden met 1,3% verhoogd. Dit is pas mogelijk, als de beleidsdekkingsgraad op 31 december hoger is dan de TBI-grens. Er wordt vervolgens bepaald welke verhoging mogelijk is (volgens de regels van het toekomst bestendig indexeren). Deze inhaalindexatie geldt dus alleen voor de gemiste indexatie op 1 juli 2020, maar niet voor 2021 en de jaren daarna.

Feedback
Chat